Amazon, Google, Apple, Facebook и Microsoft с отчети през седмицата

Няколко технологични гиганта се очаква да обявят резултатите си за предходното тримесечие през настоящата седмица.

Това са компанията майка на Google – Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft и Meta, която притежава Facebook.

Първите новини очакваме още днес, когато данните си ще обявят Alphabet и Microsoft.

Те ще дадат отговор на инвеститорите по цял свят до каква степен инфлацията, повишенията на лихвите, войната в Украйна и локдауните в Китай повлияят на големите компании.

Само преди дни отчетите си публикуваха Snap и Twitter, като и двете компании разочароваха инвеститорите.

Акциите на Snap бяха сериозно разпродадени, като от началото на 2022 г. те вече губят 78% от стойността си. Twitter бележи спад от 10 на сто, докато широкият индекс S&P 500 се понижава със 17%.

Дигиталната реклама се отразява зле на големите играчи

Alphabet и Meta се намират в подобни позиции, като компаниите майки на Google и Facebook са с 24 и 50 на сто под нивата си от края на 2021 г.

Twitter също е с неясно бъдеще пред себе си, след като Илон Мъск се отказа от сделката по покупка на компанията за 44 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Закърбърг вече изказа своето притеснение за това как Facebook ще се представя в дългосрочен план, на фона на забавянето на икономиката. Компанията също така обяви, че ще забави наемането на нови кадри.

Amazon днес е третият най-голям играч на пазара на реклама – след Alphabet и Meta. Компанията се очаква да обяви своите тримесечни резултати в четвъртък.

Четете още: За какво богаташите отказват да харчат парите си? 

Книжата й бележат спад от 26 на сто от началото на 2022 г., след по-слаб от очакваното отчет за първото тримесечие, съчетан с по-ниски прогнози за изминалите три месеца на годината.

Онлайн търговията на компанията отчете спад след сериозното й нарастване по време на пандемията. Проблемът сега е, че Amazon  разполага с прекалено много служители.

Microsoft, който е най-големият конкурент на Amazon що се касае до облачните услуги, ще обяви резултатите си във вторник.

Книжата на технологичния гигант се търгуват на 23% по-ниски стойности спрямо края на миналата година.

Новини от Apple очакваме в четвъртък. Компанията ще даде отговор не само на въпроса как се продават устройствата ѝ, но ще внесе яснота и относно развитието на платените й услуги, като Apple TV+.

Традиционно това тримесечие е слабо за Apple заради годишните отпуски, но се очаква повече информация за iPhone 14, както и за новите умни часовници Apple Watch.

Книжата на най-скъпата компания в света губят 12.99% от пазарната си оценка от началото на 2022 г.

Припомняме, че изброените по-горе компании можете да търгувате през платформата ни Ctrader.

За още финансови новини ни следвайте във Facebook или LinkedIn.