Как да инвестираме най-лесно 100 лева?

Макар и все повече българи да влагат пари директно на борсата или във взаимни фондове, процентът на хората у нас с подобни инвестиционни решения остава най-нисък в ЕС.

Защо това е така? Основният проблем е ниската финансова култура на българите. Не трябва да забравяме обаче, че доходите ни също са най-ниските в ЕС.

В случай че искате да имате спокойни старини обаче, трябва да започнете да инвестирате възможно най-рано.

Днес инвестиции на финансовите пазари са възможни и с по 100-200 лева на месец, което едва ли е проблем за хората, живеещи и работещи в най-големите града на страната.

Какъв е най-лесният начин да вложим 100 лева?

Отговорът на този въпрос е лесен – инвестициите започват с обучението. Най-леснo можем да разберем финансовите пазари и принципите, които движат парите, от книгите. Посочените по-долу 5 книги са едни от най-добрите на тази тематика, а всички те струват дори по-малко от 100 лева.

Предизвикателството към вас от екипа на Капман е да прочетете тези 5 книги в следващите 5 седмици. След това ще можем да говорим на един език – езикът на парите.

Най-богатият човек във Вавилон
Автор:  Джордж С. Клейсън
Цена: 15 лева

Не можеш да забогатееш, ако не познаваш правилата!

Вероятно подобна мисъл е водела Джордж С. Клейсън, докато е работел върху „Най-богатият човек във Вавилон“. Вавилонските притчи излизат в САЩ през 1926 г. и вече почти цял век историите за лихвари, търговци, бедняци и богаташи помагат на читателите да разберат принципите за натрупване, контролиране и умножаване на парите. Те са пътеводител във финансовия свят за онези, които се чувстват несигурни в него, но могат да бъдат полезни и на опитните съвременни инвеститори. Защото принципите, които движат парите, са винаги едни и същи.

Богат татко, беден татко
Автор: Робърт Кийосаки
Цена: 16 лева

Кийосаки публикува „Богат татко, беден татко“ преди 20 години и разтърсва редица схващания и парадигми. Най-вече защото твърди, че училището и обществото не учат хората на полезно мислене, с което да се справят в реалния живот. Кийосаки твърди, че с „работа на заплата“ никой не може да постигне финансова независимост и разработва специална игра, с която хората могат да променят мисленето си и да вземат финансите в собствените си ръце. След този хит той написва поредица с продължения на „таткото“, но е логично да започнете с тази.

Законите на парите
5 вечни иcтини, за да cе измъкнете oт финанcoвите прoблеми и да cтoите далеч oт тях
Автор: Сузи Орман
Цена: 15 лева

Съc cвoята изчерпателнocт и житейcка наcoченocт, книгата ще измъкне читателя c финанcoви прoблеми oт финанcoвата агoния, за да прoмени веднъж завинаги oтнoшениетo му към връзката чoвек-пари.

Безcпoрнo тoва е зашеметяващ уcпеx за финанcoвия екcперт и автoр на най-търcената книга, cпoред клаcацията на Hю Йoрк Таймc. Сузи Oрман разкрива петте закoна на парите, валидни за вcички наc. Mлади или cтари, cкътали прилична cума или cъc cериoзни дългoве пo кредитни карти – вcеки, акo cе интереcува oт парите и живoта cи, трябва да ги изучи.

Мисли и забогатявай
Автор: Наполеон Хил
Цена: 15 лева

Това е абсолютна класика, издадена за пръв път още в началото на миналия век, която и до днес продължава да е със статут на библия за парите и успеха. Ако търсите вдъхновение и основни познания за това как да започнете да мислите успешно, тази книга е задължителна. От нея ще научите и постулата, който после ще срещнете в почти всяка друга подобна книга: „Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка, ще придобиете съзнание на неудачници. Милиони са обрекли живота си на бедност и мизерия по този начин.“

Мисли като милионер и ще станеш милионер
Автор:  Т. Харв Екър
Цена: 10 лева

За разлика от други автори по темата, Т. Харв Екър не пише книгата си, за да стане милионер – далеч преди това той вече е такъв. Компанията му “Пийк Поутеншълс Трейнинг”, специализирана в провеждането на интензивни курсове по милионерско мислене (курсове в нея са минали над 250 000 човека), е може би най-проспериращата в отрасъла в целия свят. Къде се крие тайната на успеха му? Каква е същността на неговия “интензивен курс по милионерско мислене”? Ако искате да разберете това, просто прочетете тази книга…

Тя ни учи да наблюдаваме своя начин на мислене, за да ревизираме своевременно собствените си ограничени и неконструктивни мисли, навици и методи по отношение на парите. Причината да започнем тъкмо с парите е, че те създават и най-много болка в живота на повечето от нас. Но има нещо много по-важно. Осъзнаем ли веднъж, че подхождаме неконструктивно към парите, това наше отношение към случващото се ще се пренесе и в останалите житейски сфери.