Nasdaq навлезе в мечи пазар, изпраща един от най-лошите си месеци

Негативните настроения на световните пазари продължават да властват и през изминаващата седмица. Ето и какво по-важно се случи в периода от 25 до 29 април:

САЩ

Технологичният индекс Nasdaq загуби 4.2% в петъчната сесия, главно заради сериозното понижение при Amazon. Гигантът в сферата на онлайн търговията вече е загубил над 600 млрд. долара от своята пазарна оценка, считано от върха за книжата му.

Вчера поевтиняването бе от 14.05%, което е най-голямото дневно понижение от 2006 година насам. Amazon обяви загуба от 3.8 млрд. долара за първите три месеца на 2022 година. Година по-рано бе отчетена печалба от 8.1 млрд. долара. От компанията дори предупредиха и за по-слаби очаквани резултати за настоящото тримесечие.

Nasdaq завърши месец април със спад от 13.3%. Загубите от началото на годината вече са 21.16%, което означава, че технологичните акции вече навлязоха в мечи пазар.

S&P 500 загуби вчера 3.63%, а понижението за април достигна 8.8%. Това е най-слабото месечно представяне от март 2020 година. Индексът на сините чипове Dow Jones пък губи 9.25% от началото на годината.

Четете още: Какви резултати обявиха компаниите от FAAMG през последното тримесечие

Сред останалите корпоративни новини, заслужаващи внимание са продадени акции на стойност 8.5 млрд. долара на Tesla от Илон Мъск. Това се случва, след като Мъск се съгласи да закупи Twitter за 43 млрд. долара.

Останалите международни пазари

Немският индекс DAX загуби 0.31% в последната седмица, а понижението му от началото на 2022 година вече е 11.25%. Японският Nikkei 225 пък губи съответно 2.56 и 6.75%.

Единствен на плюс, както за седмицата, така и от началото на годината е FTSE. Британският индикатор добавя респективно 0.30 и 2.17% за седмицата и от началото на 2022 г.

България

BG BX40 и SOFIX загубиха респективно 1.04 и 1.78% в последните 5 дни. Най-слабо се представиха книжата на Доверие Обединен Холдинг и Зърнени храни България, загубили съответно 16.71 и 11.36%.

Сред печелившите са Петрол и Спиди, но ликвидността при тях бе изключително ниска.

Валутните пазари

Прави впечатление сериозното поскъпване на щатския долар. Той достигна 20-годишен връх спрямо японската йена, както и 5-годишен максимум спрямо еврото. Единната европейска валута се срива, на фона на войната в Украйна.

Не забравяйте, че на международните пазари можете да търгувате с платформата ни Ctrader.

Последвайте ни във Facebook, Instagram или LinkedIn

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.