ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОДХОД КЪМ АНАЛИЗИРАНЕ НА ВАЛУТНИЯ ПАЗАР

В този материал ще изложим възможен професионален подход към анализиране на валутния пазар, в случая за двойката USD/CAD. Подходът е подходящ за по – дълъг времеви хоризонт (над месец).

MACRO

Цената на петрола се понижи в очакване на възстановяване на предлагането от Либия, както и поради потенциалния спад на търсенето дължащо се на пандемията и силния ръст на заполелите в Европа и САЩ, което е негативно за CAD.

 CROSS – MARKET

USD/CAD има много висока ОТРИЦАТЕЛНА корелация с AUD/USD. На FOREX пазара, това е подходящо са предвиждане на промяна на паричните потоци и идентифициране на точки на обръщане на съответния инструмент с високо съотношение потенциална доходност/риск.

С тази цел конструираме спред между дете валутни двойки, както е показано на долната графика. Виждаме, че спреда е пресякъл нагоре 50 – дневна проста плъзгаща средна, което е потенциален бичи сигнал и за двойката USD/CAD.

stockcharts.com

FUNDAMENTALS:

Индекса Ivey PMI за Канада се понижи до 54.3 през септември от 67.5 за предходния месец.

Индекса IHS Markit US Composite PMI за САЩ се повиши до 55.5 за октомври от 54.3 за предходния месец.

От гледна точка на доходността на суверенния дълг , през последния месец доходността на 10 – годишните ДЦК на САЩ се повиши с 23.3%, докато доходността на същите инструменти за Канада се повиши с 15.17 %.

TECHNICALS:

На едночасова и четиричасова графики, има ясна бича дивергенция на индикатора MACD с цената на USD/CAD, която се повишава от силно ниво на подкрепа на седмична база.

SEASONALITY:

Сезонните модели на база последните 20 години, предполагат понижение на фючърсните контракти за канадската валута през предстоящите месеци.

equityclock.com

 ВИХРЕН МОЛЕВСКИ

Предупреждение за риск: Търговията на Форекс (валутен пазар) или договори за разлика (ДЗР) на маржин, носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите.