S&P 500 със спад от над 20% от върха си

Щатският индекс S&P 500 вече се намира в мечи пазар. Официално това се случи тази вечер, което означава, че той се е понижил с над 20% от върха си.

Бичият пазар, започнал през март 2020 г. вече може да се смята за приключил. В последните три години S&P500 бе повишил стойността си с 90%.

Широкият индикатор е смятан за един от най-точните измерители на борсата в САЩ, а оттам и на икономиката на страната.

Според редица анализатори всичко едва ли ще приключи само с навлизането му в мечи пазар. Само един мечи пазар през последните 50 години не е бил съпровождан от рецесия. Единственото изключение е пазарния срив от 1987 година.

От Morgan Stanley прогнозират 27% шанс за рецесия в следващите 12 месеца, спрямо едва 5% преди два месеца.

Какво се случи вчера на щатската борса?

Dow Jones Industrial Average отчете минимално повишение от 8.77 пункта, след като по-рано през деня бе на минус от над 600 пункта.  

За седмицата Dow отчете спад от 2.9%, като по този начин е на минус за осма поредна седмица. Пониженията на S&P и Nasdaq са седми поред, след като за периода от 16 до 20 май те загубиха респективно 3% и 3.8%.

Най-големите губещи от S&P500

Да, на развитите пазари пари могат да се печелят и от пониженията на книжата. И все пак – ето кои акции загубиха най-много от върха на S&P500 през януари тази година.

Четири емисии загубиха по над 70% от пазарната си оценка. Това са Etsy, PayPal, Netflix и Moderna. Пазарните оценки на Under Armour, Penn National Gaming и Align Technology пък се сринаха с между 60 и 70 на сто.

Четете още: Колко продължават мечите пазари в САЩ?

Продължаващият ръст на инфлацията, съчетан с войната в Украйна и увеличението на лихвите от страна на Фед са смятани за основните причини за тези спадове.

Какво се случи на останалите големи пазари?

Японският индекс Nikkei 225 бе един от малкото, приключили на плюс последните пет търговски сесии. Повишението бе от 1.18%, което намали загубите за годината до 7.13 на сто.

Немският DAX и британският FTSE100 загубиха респективно 0.33 и 0.38% от стойността си за периода.

България

Родните индикатори приключиха седмицата на положителна територия. SOFIX добави 2.99%, докато BG BX40 нарасна с 2.6%.

Общо пет емисии добавиха по над 10% за периода. Книжата на Сирма Груп Холдинг добавиха 46%, докато Проучване и добив на нефт и газ отчете ръст от 15.7%. Ръст между 12 и 13.85% имаше и при Първа инвестиционна банка, Българска фондова борса и Централна кооперативна банка.  

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.