S&P500 с втората най-добра седмица за 2022 г.

Голяма част от европейските и азиатските фондови пазари отчетоха силен ръст през последните пет работни дни. Сериозни повишения регистрираха и щатските индикатори, докато цените на петрола се понижиха за трета поредна седмица.

САЩ

Широкият индикатор S&P500 добави 6.5% за седмицата, докато Nasdaq и Dow Jones приключиха с повишения от съответно 7.5 и 5.4 на сто.

Това се случва само 7 дни, след като S&P500 отчете най-лошата си седмица от март 2020 г. Спадът през предходната седмица беше от 5.8%.

Въпреки доброто представяне през последните 5 работни дни, основните индекси в САЩ остават на отрицателна територия от началото на 2022 г. S&P500 е на близо 18%, докато Dow Jones и Nasdaq бележат спадове от 13.31 и 25.81%.

Четете още: Как да пестим пари по време на висока инфлация?

Нарастване през седмицата отчетоха най-вече круизните компании, банките и книжата на куриерските дружества.

Европа

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете в петък най-добрата сесия за последните три месеца. Всички сектори завършиха на зелено, но водещи бяха технологичните книжа, добавили 3.8%.

През седмицата стана ясно, че бизнес активността в еврозоната бележи по-ниски от очакваните от анализаторите нива. Това се случва във време на сериозна инфлация, която принуждава потребителите да отложат част от покупките си, за да пестят пари.

За седмицата FTSE нарасна с 2.74%, докато немският DAX загуби минималните 0.06%.

Още: Колко продължават мечите пазари в САЩ?

България

Индексът на сините чипове SOFIX добави 0.25% за седмицата, докато BG BX40 нарасна с 0.49 на сто.

Най-силен ръст през последните пет сесии отчетоха книжата на Градус и М+С Хидравлик, отчели ръст от съответно 15.5% и 6.29 на сто.

Книжата на Индустриален Капитал Холдинг бяха най-губещи сред BG BX40, като приключиха със спад от 7.78% за периода.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.