S&P500 с най-лошото си полугодие от 1970 г. насам

Щатският широк индикатор S&P500 отчете най-слабото си полугодие от 1970 година насам. Индикаторът загуби повече от 20% за периода от 1 януари до 30 юни. Технологичният Nasdaq загуби над 30 на сто, след като само през второто тримесечие реализира спад от 22.4 на сто.

Индексът на сините чипове Dow Jones пък се понижи с 15 процента.

Основните причини за пониженията са няколко – сериозната инфлацията в най-голямата икономика на света, повишенията на лихвите от страна на Фед, войната между Украйна и Русия, както и локдауните в Китай.

Разпродажбите при технологичните компании засегнаха и четирите гиганта. Apple и Microsoft загубиха по над 23%, Alphabet отчете спад от близо 25 на сто. Компанията майка на Facebook Meta пък се срина с 52 на сто.

Най-голям спад бе отчетен при Netflix, загубил 71% от стойността си.

Еврозоната

Инфлация в еврозоната през юни достигна 8.6 на сто на годишна основа спрямо 8.1 на сто през май. Очакванията на анализаторите бяха за инфлация от 8.4%.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква сектор енергетика да отбележи най-висок годишен темп на нарастване на цените с 41.9 на сто спрямо същия месец на миналата година. През май отново в годишно сравнение, секторът регистрира ръст на цените с 39.1 на сто. 

Четете още: Как да пестим пари по време на висока инфлация?

Инфлацията във Франция и Испания премина границата от 10% през юни. По този начин за първи път от 1985 година насам тя е двуцифрено число.

Очакванията са, че ЕЦБ (Европейската централна банка) ще повиши лихвите през юли за първи път от 11 години. Повторно повишение се очаква в началото на есента.

Немският DAX също е близо до мечи пазар, след като от началото на 2022 г. бележи спад от 19.34 на сто. Британският FTSE100 губи под 3% от началото на годината, докато френският CAC40 се понижава с над 17 на сто.

България

SOFIX загуби 3.91% от началото на 2022 г., докато BG BX40 с понижи с минималните 0.29%.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.